Hvordan håndterer du en Narcissist?

Hvordan at omgåes en narcissist

Narcissister er ikke mennesker du har lyst til at associere dig med.
Alle som gør det, udsætter dig for smerte og skade, både fysisk og følelsesmæssigt, som kan være livsvarigt.

Måske er du ikke klar over det, men den narcissistiske personligheds-forstyrrelse (NPD) er faktisk en ganske almen diagnose. Undersøgelser viser, at I USA lider 6,2% af befolkningen af denne forstyrrelse. Da Narcissisme er så fremtrædende i vores samfund, er chancen for at du har eller vil møde en Narcissist i dit liv ret så stor. De kan være svært at få øje på, fordi de er verdensmestre i at skjule deres sande personlighed bag en maske. Oftest er de ganske charmerende og venlige mennesker.

Når det er sagt, og du har identificeret Narcissisme i et andet menneske, og du spørger dig selv hvordan du kan omgås en Narcissist, så er der kun en måde at undgå skade på dig selv på.

Hvis du gerne vil undgå at blive involveret med en narcissist; hvis du gerne vil undgå mental, følelsesmæssig, og fysisk skade;
så kan du kun gøre en ting: undgår helt kontakt eller begræns kontakten!

For at gentage denne vigtige pointe: der er kun en vej at omgås en Narcissist og det er at undgå kontakt så vidt som muligt.

Du vil gerne holde så meget afstand som muligt hvis du vil undgå at deres påvirkning siver ind i dit liv. Afbryd alt forbindelse, stop alt kommunikation, og undgå at mødes. Det kan lyde ekstremt, specielt hvis du ikke helt har oplevet det fulde spektrum af narcissistisk adfærd, men der er ikke andre metoder som garanterer at du bevarer din frihed og sundhed uden deres kontrol og manipulation.

Her kommer 2 vigtige grunde hvorfor en total blokade er så vigtig:

En Narcissist er afhængig af en forsyningskilde
Narcissister lever af andres følelser; de er en slags følelsesmæssige vampyrer og de bliver stærkere ved at få andre til at føle sig svage. Det eneste der er vigtig for dem er deres eget selvtilfredsstillelse, og en måde at gøre det på, er at degradere andre som krydser deres vej. Ligegyldig i hvilken relation det måtte være – romantisk, familie, kollega, eller andet – en Narcissist vil prøve at manipulere og dominere dig for at forstærke den grandiose forestilling de har af dem selv. For en Narcissist er du ikke andet end en kilde for opmærksomhed, beundring og ros. De har brug for dig for at forsyne sig selv, så de kan fortsætte med at bevare deres oppustede, falske selv. Alternativt, hvis dette ikke skulle lykkes, er Narcissister ligeså glad for konflikt som giver dem den ønskede opmærksomhed.
Argumenter og uoverensstemmelser, giver dem mulighed for at manipulere; de kan gøre andre mennesker sårbare til overtalelse og få dem til at gøre ting som de ellers ikke vil gøre, eller være på en måde som de ellers ikke vil være. De kan få det værste frem i dig og få dig til at føle dig skyldig. Hvis en Narcissist kan manøvrere modstanderen til at gøre eller sige noget, få det selv styrken og troen på, at de er magtfulde og overlegen. Ligegyldig hvordan det opnås, så er opmærksomhed en primær kilde til den narcissistiske forsyning, en forsyning som en Narcissist har behov for, på regulær basis, for at kunne fungere.

”Ganske enkelt, narcissistisk forsyning er energi – det er opmærksomhed. Hvis de kan få din opmærksomhed, så kan de mærke at de eksisterer.”

“Narcissistisk forsyning” er en afhængighed i lighed med alkohol eller narko misbrug. Ofte er Narcissister også afhængige af stoffer i et eller anden grad.

Hvad betyder det?

For en Narcissist er du og den opmærksomhed du giver, vanedannende; de har brug for et “fiks”, her og der, for at tilfredsstille deres ego. Uden det vil de skulle kæmpe for at opretholde deres perfekt skræddersyede ydre selvbillede. Det kan sammenlignes en der er afhængig af stoffer, som fungerer helt perfekt på stoffer, men falder fra hinanden når ædru. Hvis du fortsætter at give dem hvad de vil have, vil de blive ved med at ”bruge” dig for at få opfyld deres behov og ønsker. Ligeså længe du er villig til at give dem deres forsyning, vil de komme tilbage for at få deres næste hit. Derfor er det så vital vigtigt at du bryder alle former for kontakt for at løsrive dig fra en Narcissist. Det er dig der er “narkoen” som holder Narcissisten i gang, men hvis du stopper med at forsyne dem, bliver de nødt til at finde andre steder.

Tag derfor en “kold tyrker” med en Narcissist.

Fjern alle spor af dem i dit liv.

Selv efter lang tids ”ikke kontakt” kan du risikere et u-forventet kontaktforsøg.

Narcissister ændrer sig ikke
For at være helt tydeligt; Narcissisme er en personlighedsforstyrrelse og ikke en psykisk sygdom. Siden der ikke også er en kemisk ubalance i kroppen, ligesom ved en depression for eksempel, kan man ikke behandle det, i hvert tilfælde ikke med medicin. Det siges at Narcissisme eksisterer på grund af en ændret hjernestruktur som danner sig over tid, og som er en respons på ubearbejdede begivenheder og stimuli i fortiden (traumer). De nye forbindelser i hjernen bliver stærkere med tiden, derfor kan det være svært at få vendt processen. Symptomerne kan lindres ved langvarig terapi/traumeterapi. Det kræver at Narcissisten er villig til at genopleve og forløse den nærmest umenneskelige smerte der stammer fra barndommens sår. De færreste har modet til at bevæge sig ud på sådan en rejse.

Det er derfor at der anbefales: ”ingen kontakt eller begrænset kontakt”.

Forvent ikke at deres adfærd ændrer sig selvom de siger at de har ændret sig. En Narcissist forbliver sandsynligvis en Narcissist resten af livet fordi de ikke selv kan se at de gør noget forkert, i det de gør. De har ikke den nødvendige indsigt til selv-evaluering og selv-refleksion, for at kunne se, at deres adfærd ikke er almindelig menneskeligt og ikke acceptabel. Hvis du tror på at du kan hjælpe en Narcissist til at ændre sig, tager du grusomt fejl. Din rolle i dette spektakel er, i virkeligheden ikke andet end en at være en forsyningskilde. En Narcissist kan kun ændre sig ved at se på sig selv udefra. Men de har ikke færdigheden til at forstå dette. Tag også muligheden i betragtning, at dit ønske om at ændre dem, kan stamme fra din personlighed og dine egne behov. Måske du bliver tiltrukket af Narcissister i same omfang som de bliver tiltrukket af dig. Endnu en god grund til at gå en stor bue udenom.

Hvorfor virker ”ingen kontakt”?

Indtil nu har jeg nævnt 2 grunde hvorfor det er så vigtigt at vælge ”ingen kontakt”. Men hvorfor er det så effektiv? Svaret er enkelt og sammenligningen mellem en stofmisbruger og en Narcissist giver forklaringen. En Narcissist har brug for en forsyningskilde! Hvis du ophører med at være forsyningskilde, har en Narcissist ikke andre valgmuligheder end at finde en anden, fordi de ikke vil risikere tilbagetrækning i en længere periode. Det er så sørgeligt, og med stor sikkerhed, hvis du nægter en Narcissist at give det som de gerne vil have, har brug for, så tvinger du Narcissisten til at finde en anden forsyningskilde. De vil sandsynligvis prøve igen og igen, for at lokke dig tilbage, men til sidst vil de afskrive dig og bevæge sig videre til mere villige mål. For en Narcissist er en forsyningskilde ligeså godt som en anden, men for ikke at miste ansigt, vil de overbevise sig selv om at du er ikke noget værd alligevel; de har fortjent bedre… Du forbliver ikke andet end en plet i deres hukommelse, uden konsekvenser og uden interesse (medmindre der skeer noget som vækker deres interesse i dig igen, for eksempel et tilfældigt møde). Hvis du kan være konsekvent og holder afstand, vil Narcissisten begynde at kede sig og finde en anden.

Ingen grund til at føle sig dårlig tilpas – det er ikke din skyld.

Nogle vil sige, at denne tilgang er en form for passiv-aggressiv adfærd og den straffer Narcissisten for at være på den måde de er på. Selvom det ikke er et bevidst vælg. Måske er der en snert af virkelighed i det, på overfladen. At bryde alle bånd med en Narcissist vil, i hvert tilfælde kortvarigt, tilføre dem smerte. Denne smerte handler dog ikke om andet, end din tilbagetrækning fra at være forsyningskilde. Denne metode baserer på fuld accept af hvem og hvad de er. Den forsøder ikke virkeligheden eller undskylder nogen – det er bare den mest effektive måde. Det er hellere ikke en flugtvej. Det er sandt, at se problemerne i øjne er den bedste måde at overkomme dem. Men når det drejer sig om en Narcissist, er det ikke dig der har et problem; det er dem! Du er ganske enkelt ikke i stand til at takle udfordringen, det er ikke en kamp du kan vinde. Så accepter dit “nederlag” og du behøver ikke at føle dig skyldig ved at gå din vej. Ved slutningen af dagen er en Narcissist ikke et sundt selskab at følges med, så fjern dem fra dit liv og kom videre.

Kommentarer · 2

  1. Kan du givet et par gode råd, hvis man tror, at man selv er narcissist og gerne vil ændre sif?

Skriv et svar

*