Narcissistens 6 masker (og hvordan du kan få øje på dem)

Narcissisme - masker

Narcissisme er en alvorlig personlighedsforstyrrelse som er udbredt og som kan være svært at få øje på. Har man været udsæt for narcissistisk misbrug kan det medføre alvorlige konsekvenser for ens helbred, psykisk, følelsesmæssigt og fysisk.

Begrebet Narcissisme dækker over Narcissister, Sociopater og Psykopater.
Artiklen omhandlet primært Narcissister, og der er overlapninger.

Narcissister er mennesker som forsøger at skjule deres virkelige personlighed. I deres kerne findes der en meget ubehagelig følelse, som gør det svært at vise, hvem de er i virkeligheden.
Følelsen stammer fra et stort sår fra barndommen og usikkerheden og selvbevidstheden der følger med.
Baseret på deres implicitte og eksplicitte erindring af behov fra barndommen, som ikke blev mødt eller opfyldt, udvikler narcissister det syn, at disse behov aldrig vil blive mødt senere i livet. Denne primære frygt ligger i kernen af narcissistens spinkle og u-animerede tilknytning til andre mennesker. De kompenserer for deres frygt for ikke at blive mødt i deres behov, igennem en veludført, velorganiseret og overdriven autonom livsstil.
Denne blanding af frygt og overkompensation fører til en mangel af intimitet med sig selv, en indre tomhed. Resultatet er, at de bliver til skuespiller; som spiller en fejlfri rolle for at blande sig med andre mennesker og for at få hvad de gerne vil have.
Hvad ligger der under deres skjulte agenda: penge, status, beskyttelse, sex, kærlighed, beundring… det er denne ”forsyning” som de har brug for at kunne fungere i livet. For at lokke andre i deres net og for at få den narcissistiske forsyning, tager de en attraktiv og ofte charmerende maske på.

Der findes to hovedtyper af narcissister:
den intellektuelle og den somatiske.

Den intellektuelle narcissist er en “jeg-ved-alt” type, hovmodig, en intelligent “computer” – brainy.
Somatiske narcissister er hovedsaglig besæt af kroppen, hvor godt den ser ud, hvad den kan, og hvor gode de er til sex.
Der findes også undertyper til de 2 hovedtyper afhængig af deres ego, hjernestruktur, omstændigheder, og stimuli som de har været udsæt for i deres barndom: skjult, åbenlys, og ondsindet.

Disse typer bruger forskellige slags persona på forskellige tidspunkter for at interagere med verdenen: MASKERNE.

1. Offeret
Denne persontype er altid offeret i en situation. Alle deres X’er er skøre, de kan ikke holde på et godt job fordi de er uheldige, de har ingen venner fordi andre mennesker er for jaloux på dem, osv.…
De tager ikke ansvar for deres handlinger fordi de I deres sind ikke er ansvarlig for dem (på grund af deres neurotiske forsvarsmekanisme og projektion), så alle historier de fortæller ender mere eller mindre på samme måde: ligegyldig hvad der skeer, det aldrig deres fejl; det er selvfølgeligt de andres.
Hvis de har udset sig dig som et potential mål, vil de opføre sig som et sårbart lille barn, desperat efter at blive adopteret og beskyttet.

2. Elskeren/Elskerinden
Livet af denne type Narcissist har omdrejningspunkt i deres egen seksualitet og de ”booster” deres ego ved at hoppe i seng med mange forskellige partnere. Antallet af trofæer er et tegn på deres attraktivitet og succes.
Disse narcissister er verdensmestre i at charmere og at flirte, og de bruger midlerne for at indfange deres mål/ofre, bare for at smide dem væk igen når spændingen og tilfredsstillelsen af deres succes er aftagende og dynamikken i relationen, efter deres opfattelse, bliver kedelig.
Denne type narcissister er hjerteknuser i forklædning. De bruger deres forførende power for at beruse deres ofre inden de knuser deres hjerte. De ser ud til at være en ideel date, men de er total ligeglade med alle bortset fra dem selv og de er kun ud på at tilfredsstille deres egne behov og ønsker.
De flirter, er charmerende, ser ud til at være til rådighed for dig til enhver tid, men det varer ikke længe, inden det skifter ham. Efter et stykke tid med denne dynamik, vil det skifte dig ud med en ny fordi de keder sig.

3. Arbejdsnarkomanen
De er de bedste i deres arbejdsliv; altid i top performance. Der er ingen andre der er så dygtig, ansvarlig, engageret, og succesfuld i deres job. De kan snakke om det i lange baner (oftest vil de ikke tale om andet), ligegyldigt hvilket arbejde narcissisten har. Hver gang de taler, vil du have indtryk af at du lytter til en ejer af et multinationalt selskab, i hvert tilfælde kan det lyde sådan.
Hvis du kender sådan en type på arbejde, vær på vagt. Den endeløse selv-snak, om hvor gode de er, dækker over en masse usikkerhed. Hvis de føler sig truet, vil de på det grusomste mobbe dig eller prøve at komme af med dig ved hjælp af en smudskampagne.
Prøv at holde dig væk fra dem hvis du kan. Hvis ikke du kan det, så undgå at reagere emotionelt på dem når du interagerer med dem.

4. Redningsmanden/kvinden
De er der altid for dig. De vil hjælpe dig med tjenester, de vil organisere den perfekte weekendtur, tage opvasken efter en fest, giv dig gode råd omkring det nye job du er i tvivl om. De vil altid være der for at beskytte dig eller tage sig af dig.
Mange ofre af narcissistisk misbrug har en fantasi om, at der vil komme een der redder dem og ”fikser” deres liv og alt derefter vil blive perfekt.
Denne type narcissist spiller på håb. Det er spild af tid at sige at redningen aldrig kommer.

5. Elitisten
“Elite” narcissisten besidder en overvældende selvtillid.
Er selvcentreret og prætentiøs. Den er afhængig af en andens beundring. Vi taler om en person som altid er ovenpå (udadtil) med et behov for at være den bedste og bevise det på enhver mulig måde.
Der er ingen tvivl om at i deres sind synes de at fortjene en særlig behandling fra alle, og hvis de ikke få den, bliver de vrede, meget vrede, ligesom et lille barn der får et raserianfald. De ser sig selv som en ALPHA, og sikrer sig, at de omgiver sig med mennesker som, ifølge deres opfattelse, er underlegen, for at opretholde fantasien om at de er den bedste – NO. 1.

6. Martyren
Denne type narcissist dedikerer sit liv til at hjælpe andre. De kan komme med udtalelser som “Jeg er den mest hjælpsomme person jeg kender” eller “Jeg vil gerne kendes for alt det gode jeg har præsteret”. Vi taler om en persontype der er altruistisk og selvopofrende. Selv en helgen vil blegne i deres skygge.
De bliver til martyr som den ultimative måde at kontrollere andre på – specielt deres partnere. Denne rolle bliver mest brugt af skjulte narcissister, og de bruger den når de kommer under pres.
Lads sige du vil gerne skilles fra din partner. Så vil de spille offeret. De vil dramatisere hvor grusomt du er imod dem, alt det de har hjulpet dig med… for at gøre dig skyldig og føle dig forkert.

Hvis der er nogen i din sociale omgangskreds, på arbejde, i en relation, eller I en anden sammenhæng, som viser disse personlighedstræk, tag lige et skridt tilbage og tænk over, om dette menneske virkelig er det det udgiver sig at være. Efter en periode med “maskefasen”, når narcissistener er sikker på at nu er du fanget, så ryger masken af, og nedenunder ligger der en fuldstændig anden person som den du har lært at kende. Du er fanget i et spil som ikke kan vindes.

Hvis du er/har været udsæt for narcissistisk misbrug i en arbejds-relation eller i en personlig relation, vil det ALDRIG være din fejl. Du er den misbrugte. Det er vigtigt at tale om det med venner, familien eller en professionel. Ikke mindst for at undgår at dette skeer igen. Livet er for kort til at spilde det på mennesker der ikke vil dig det godt.

Kommentarer · 2

  1. Hvad gør man når moren til ens barn er narcissistisk… Jeg kan se hvordan jeg spiller lige ind i hendes hånd, men kan hverken blokere eller udelukke hende fra mit liv… Jeg har hele vejen igennem (3år) forsøgt, at være formidlende og ekstremt diplomatisk… Fundet mig i, for mig, meget nedværdigende adfærd og har hele tiden forholdt mitg til det således, at jeg har tænkte at jeg må gøre alt for at hun får det bedre med sig selv, så hun kan være en bedre mor til min søn… Hvad hør jeg? For jeg kan snart ikke mere… Frygten er at hvis jeg sætter foden ned og stopper med at finde mig i disse ting.. Så skal min søn vokse op med 2 forældre der ikke kan sammen og det knuser mit hjerte mere end hun Med sin adfærd gør…

    1. Hej Peter.
      Det er altid rigtig rigtig svært når der er børn involveret. Selvom det måske lyder trist, men narcissister forandrer sig aldrig! Du kan lære at afgrænse dig selv følelsesmæssigt, sætte grænser så du ikke bliver fanget ind i din partneres spindelvæv som suger din energi, dræner dig og tilfører dig smerte. Det er lettere sagt end gjort. Der er mulighed for at søge hjælp online eller ved hælp af terapi/vejledning. Du kan bruge tiden til at opbygge en base for dig selv som du kan stole på, i form af venner og aktiviteter der opbygger dig. Der findes også masser af litteratur om emnet, på YouTube eller i form af bøger, eller online fora på FB, hvor du kan dele og udveksle erfaringer. Der er mange bøger jeg kan anbefale, en af dem er: “Should I Stay or Should I Go: Surviving A Relationship with a Narcissist – Ramani Durvasula. Grundlæggende vil du på sigt træffe en klar beslutning om du vil opretholde relationen og leve med det der er eller om du vil gå – også med hensyn til din søn. Det findes ikke rigtig eller forket. Som sagt: narcissisme er en alvorlig personlighedsforstyrelse og narcissister forandrer sig aldrig! Det var et kort svar som kan uddybes på mange måde, jeg ved….
      Mvh Thomas

Skriv et svar

*